ZOEKEN OP SLEUTELWOORD

Parodontitis

Maar liefst 30% tot 40% van de mensen hebben deze ziekte

Parodontitis is een infectie die het tandvlees beïnvloedt en het bot dat de tanden ondersteunt, wat kunnen leiden tot verlies van tanden.

Parodontitis wordt veroorzaakt door miljoenen bacteriën die leven in onze mond en die zich vermenigvuldigen als gevolg van slechte hygiëne. De statistieken tonen aan dat 30% tot 40% van de mensen deze ziekte hebben, dat is een van de meeste voorkomende oorzaken van tandverlies bij volwassenen.

Helaas, parodontitis is een vicieuze ziekte, vaak met milde symptomen,daarom weten de meeste mensen niet eens dat ze het hebben tot het telaat is.

Als je bepaalde symptomen van deze ziekte op je tanden en tandvlees hebt gemerkt, praat dan met de specialist in onze polikliniek, die is gespecialiseerd in parodontale behandelingen.

GEZOND TANDVLEES

Zdrava gingiva

ONGEZOND TANDVLEES

parodontitis
Een van de meest voorkomende oorzaken van parodontitis is tandplak. Tandplak is een aanslag die zich ophoopt op de tanden en bevat tal van micro-organismen.

Parodontitis doet meestal geen pijn als de tanden niet los zitten en niet bewegen tijdens het kauwen of tot een abces (etterophoping) verschijnt. Het bot verslechtert, de tanden komen losser en veranderen van positie, terwijl de voortanden vaak uitsteken.

Naast  tandplaque, wat de belangrijkste oorzaak van parodontitis is, zijn er tal van andere oorzaken van parodontitis.

De bacteriën ,beschermd onder het subgingivale plaque, kunnen groeien en zich vermenigvuldigen zonder onderbreking, terwijl de plaquette gedeeltelijk gemineraliseerd wordt, waardoor subgingivale tandsteen ontwikkelt. Het kan niet worden verwijderd door een “huishoudelijke” mate van mondhygiëne, maar alleen door professionele reiniging uitgevoerd door een tandarts. Subgingivale plaque en tandsteen veroorzaken de groei van een groot aantal bacteriën in het gebied onder het tandvlees in de zogenaamde gingivale pocket.

Periodontists specialisten en nieuwe behandelmethoden bereiken vandaag de dag uitstekende resultaten, die de behandeling van parodontitis een nieuwe dimensie geeft.

OORZAKEN VAN PARODONTITIS

Apart from the dental plaque, which is the main cause of periodontitis, there are numerous other causesof periodontitis.

Slechte gewoonten kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van parodontitis door het mogelijk maken en versnellen van de ophoping van tandplak.
Deze omvatten:

 • kauwen van het eten met één zijde van de kaak, een gewoonte die typisch optreedt als gevolg van pijn of gebrek aan tanden aan één kant. Als gevolg hiervan zal het zelfreinigende mechanisme niet werken bij de inactieve kant en tandsteen zal snel ophopen op de tanden. Dit alles leidt tot ontsteking van het tandvlees en periodontitis.
 • ademen door de mond doordat normaal ademen door de neus moeilijk is. Dit onthult het deel van het tandvlees aan lucht en maakt het droog. Dit remt de antibacteriële eigenschappen van het speeksel. Waardoor micro-organismen zich snel vermenigvuldigen in plaque, dit versnelt het ontstekingsproces.
 • gebruik van slechts zacht of vloeibaar voedsel, zonder schurend effect dan stopt of minimaliseert het zelfreinigende effect. Dit leidt tot verhoogde productie van plaque.
 • ROKEN remt de normale bloedstroom in het weefsel en vermindert het niveau van natuurlijke zelfverdediging.

Vasthouden van  voedsel duwt het voedsel in het tandvlees en diepere weefsels, die een basis creëert voor het kweken van bacteriën.
Vasthouden van voedsel komt niet voor in een gezonde mond als de natuurlijke vorm van tanden en hun onderlinge contact voorkomen.

Echter, het eten kan geduwd worden in het tandvlees om verschillende redenen:

 • Holtes tussen de tanden bieden ruimte aan waar voedsel in wordt geduwd
 • Tandverlies zorgt ervoor dat de aangrenzende tanden kantelen of verplaatsen, waardoor de orde en het contact tussen de tanden breekt
 • Vullingen en prothetische werken als gevolg van slecht contact tussen de tanden kunnen voedsel vasthouden
 • Tandslijtage als gevolg van hoge gedeelte van de tand  kan het vasthouden van voedsel veroorzaken
 • Tandmigraties waardoor tanden verplaatsen en het verlies van contact tussen tanden veroorzaakt

TANDPLAK

Tandplak is een kleurloze slijmerige aanslag die zich ophoopt op de tanden en andere delen van de mondholte. Aangezien het orale speeksel zijn basis is, kan het niet worden verwijderd door het spoelen van de mond omdat het wordt gevormd slechts enkele minuten na het wassen van de tanden, dat wil zeggen deze wordt opgehoopt zelfs wanneer het voedsel niet wordt ingenomen.

TANDSTEEN

Tandsteen is het gemineraliseerde tandplak en het doet zich voor wanneer tandheelkundige zouten worden afgezet in de tandplaque. De mineralen in het tandsteen zijn afkomstig uit het speeksel, waaronder de belangrijkste elementen calcium, fosfor en magnesium. Het mineralisatieproces van de tandplaque gebeurt relatief snel - na 12 tot 14 dagen. De snelheid is in de eerste plaats afhankelijk van de inhoud van speeksel en mondhygiëne. Tandplak is één van de oorzaken van periodontitis dat leidt tot ophoping van plaque en zelfreiniging voorkomt bij het onderhouden van mondhygiëne. Het verhoogt ook de mechanische druk op de vrije gingiva wat leidt tot terugtrekkend tandvlees.

ANATOMISCHE AFWIJKINGEN

Anatomische afwijkingen hebben een belangrijke rol bij het ontstaan en de voortgang van parodontitis. Afwijkingen van de tandvorm verwijzen naar slecht gevormde tandkronen, die leiden tot een verhoogde ophoping van tandplak. Afwijkingen van de tandpositie verwijzen naar verschillende orthodontische afwijkingen van één of meer tanden, evenals verschillende onregelmatige betrekkingen tussen de boven- en onderkaak. Dergelijke afwijkingen zijn gevoelige tanden, samengedrukte tanden, open beet.

Behandelmethode

Parodontitis simptomi i liječenje

Wat zijn de oorzaken parodontitis en gingivitis

Share with your friends
 •  
 •  
 •  
 •   
 •  

VOEL JE VRIJ OM CONTACT MET ONS OP TE NEMEN

op + 385 1 6542 655, e-mail info@arenakliniek.nl of via online formulier.

Eén van onze medewerkers zal zo spoedig mogelijk contact met u opnemen via telefoon of e-mail en een afspraak maken die voor u het beste past.

Vanja Mikić

CONTACT

info@arenakliniek.nl

HOE KUNT U ONS BEREIKEN?

Remetinečki gaj 2k, 10020 Zagreb (Croatia)

OPENINGSUREN

Maandag – Vrijdag 08:00 - 21:00 uur

STUUR ONS EEN AANVRAAG


x

Deze website maakt gebruik van cookies. Uw toestemming is noodzakelijk voor het gebruik van cookies, zodat wij onze website voor u kunnen onderhouden en verbeteren.